Какво е ферментация?

Млечнокиселата ферментация е процес, при който под действието на специфични бактерии захарите се разграждат и се получава млечна киселина.

Тази ферментация се използва от хората още от дълбока древност, за приготвянето на различни храни и тяхното съхранение.

Защо?

Млечнокиселата ферментация е била известна на човечеството още в дълбока древност и е използвана за получаването и запазването на редица продукти. Въпреки че още в 1782 г. Шееле установява млечнокисела киселина във ферментиралите продукти, едва в средата на XIX в. Пастьор доказва биологичната същност на този процес.

Киселото мляко е продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. Теориите за неговия произхода са много и все още недоказани. От траките и прабългарите до Китай, от Чингиз хан до Западна Европа до откриването на Lactobacillus bulgaricus, което става факт през 1907 г. и Streptococcus thermophilus (1917г).

Така процесът на ферментацията остава един от най-старите и полезни методи за съхраняване на продукцията извън сезон.

Ферментацията, освен млечнокисела, може да бъде различни видове – алкохолна и други.

В началото имате здравословна, сурова храна и чрез ферментацията я запазвате по начин, който оставя нейните хранителни вещества непокътнати.

Практическото ѝ приложение ни е познато като производство на кисело мляко, сирене, кашкавал, хляб, кисело зеле, бира, вино, туршии, месо и други.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart