Ферментацията, добрите и лошите бактерии

Ферментацията, добрите и лошите бактерии и общото между тях.

Добри бактерии

Определени бактерии са безопасни в храните и всъщност на тях дължим желания вкус и консистенция на някои продукти. Различният вкус на ферментиралите млечни продукти например се дължи на бактериите, използвани при тяхното производство.

Лоши бактерии

Патогенните или лошите бактерии могат да доведат до резултати, различни по своята тежест и вариращи от хранително отравяне или зъбобол до смърт. Някои бактерии като Salmonella, могат да причинят кратък пристъп с болки в корема или диария, а в някои случаи могат да доведат до смърт. Други причиняват заболявания като антракс, които са толкова тежки, че са били използвани от биотерористи.

Когато се приемат антибиотици и лошите, и добрите бактерии биват убити. Вашето лечение не е завършено, докато вашите приятелски бактерии не се възстановят отново.

Ферментацията, добрите и лошите бактерии

Ферментиралите продукти са най-лесният и достъпен начин да си набавим така полезните за здравето ни добри бактерии (пробиотици), от които зависи поддържането на баланса на микрофлората в червата.

Сред млечно-киселите бактерии с по-голямо значение са Lactobacillicus bulgaricus и Streptococcus thermophilus:

Бактерията е изолирана от българското кисело мляко през 1905 г. от българския учен Стамен Григоров, студент по медицина в Швейцария. По-късно микроорганизмът е наречен „Lactobacillicus bulgaricus“ в чест на родината на неговия първооткривател. L. bulgaricus е основният вид в българското кисело мляко.

Бактерията синтезира вещества, които потискат развитието на гнилостните микроорганизми и поради това е била препоръчана от спечелилия нобелова награда руски биолог Иля Мечников за удължаване живота на хората. Според него високият процент на столетниците на Балканския полуостров и в Кавказ се дължи на голямата консумация на кисело мляко.

Streptococcus thermophilus е типична термофилна млечна бактерия. Тя е основен компонент в закваската и микрофлората на българското кисело мляко.

Тук идва момента да споменем закваските или стартерни култури от нашата гама, които се използват за производството на ферментирали продукти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart